2014. december 8., hétfő

Mi van a naptárban? - avagy ihlet az USA-ból

Aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok túl nagy Amerika-rajongó, sőt! Sajnos elég rendes előítéleteim vannak, amiket nehezen gyűrök le. Azonban ez a Hálaadás körüli őrület mindig piszkálta a fantáziámat, s idén különböző karácsonyi, ill. letölthető gyerekfoglalkoztató anyagokat tartalmazó site-okat olvasgatva összeállt bennem végre egy kép erről az ünnepről - a Thanksgiving Day-ről. Félreértés ne essék, rettentően rühellem a ránkerőszakolt, látszólag divatból átvett, valójában egyszerűen csak a kereskedelmet fel-fellendítő mű-ünnepeket, mint amilyen a Valentin-nap, vagy a Halloween. (Utóbbira ráadásul megvan a magunk kultúrkörének szép hagyománycsokra, ami szerintem sokkal emberibb és bensőségesebb.) 
Ám ez az ünnep a hagyományaival mégis bogarat tett a fülembe. Hiszen hálát adni jó. 
És fontos. 
És mindíg, minden körülmények között van miért. 
Ámde nem tudunk. 
Sokunk nem tanulta meg. 
Világunk nem a háláról szól, hanem inkább a birtoklásról, vagy rosszabb esetben a bitorlásról. A dolgokat nem kapjuk - szeretetből, hanem elvesszük - mert jár nekünk. 
Pedig mennyivel könnyebb úgy ugyanaz a gondterhes élet, ha tudjuk, hogy Valaki gondoskodik rólunk, figyel ránk, számon tartja sorsunkat, és ha szívünk tele van eziránt a Valaki iránt hálával. 
A hála jó érzés. 
Felemel és megnyugtat. 
A hála nemesít. 
A hála önzetlenségre sarkall. 
A hála Emberré tesz. 
Így hát - némi agyalgatás után - kipattant fejemből a szikra: idén felturbózzuk  kicsit az adventi naptárt, hagy tanuljanak a fiatalok hálát adni! Az ajándékcsomagocskák tartalma nem csak úgy jár, mert december xedike van, hanem meg kell azokat váltani, áruk van: egy kitöltött hálakártya. Apró papírszelet, amire fel kell jegyezni pár szóban megfogalmazva, hogy aznap miért ad hálát az ember. Egyet, csak egyetlen egyet, de azt minden nap. (Hozzáteszem: nekem nincs ugyan adventi naptáram, de kártyácskákat magamnak is nyomtattam és jó példával elöl járva magam is töltögetem őket nap mint nap.)

Tehát a címben szereplő kérdésre a válasz: a napi ajándék mellett fejenként 1 db hálakártya. Az ajándékok pedig változatosak: némi édesség mellett közös program vagy játékötletek, színezhető könyvjelző, karácsonyi témájú rejtvények - és egy szintén a netről letöltött papírbetlehem kivágható figurái. Ezeket összegyűjtve egy cipősdoboz segítségével bájos kis betlehemet fogunk készíteni - no nem magunknak, hanem Petrának, aki lévén kezdő feleség és háziasszony, még nem rendelkezik semmilyen betlehemmel. Így aztán nem csak kapnak, hanem adnak is a gyerekek - ajándékot is hálát is.  Az ünnepek alatt pedig egyik délután jó lesz közösen elolvasni a sok kis kártyát és felfedezni, mennyire gazdag Adventünk is volt az idén, s mennyi öröm ért minket! 

Mondják, hogy amit 21 napon keresztül rendszeresen ismételsz, az szokásoddá válik. 
Az adventi naptárnak 24 csomagja van, az 24 napi hálaadás nálunk. 
Talán szokássá válik... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése