2014. március 2., vasárnap

TF 18 - 28. nap

Kedves barátom kérdezte, hogy csak a blog szünetel, vagy a tettek is? Nos a tettek nem (annyira) szüneteltek, csak épp megint krónikus idő- (és mi tagadás ihlet-)hiányban szenvedtem. 
Most rászántam magam, visszaolvastam a témában eddigi bejegyzéseimet, és felidéztem az elmúlt 10 nap eseményeit. Nos, igen... igen... Egyértelműen látható, hogy itt nem pusztán egy gyors fogyókúráról van szó - és nem csak az én esetemben, hanem Csabinál szintúgy -, hanem bizony komoly életmódváltásról. És Csabinál kicsiben pompásan megfigyelhetőek azok a tévutak, amik engem is ebbe a helyzetbe vezettek. Gyakorlatilag amióta én lazábbra engedtem a gyeplőt a gyerekeknél és nem voltam olyan szigorúan a nyomukban és nem néztem folyton az órát, amióta kevésbé veszem szigorúan az esti lámpaoltás időpontját, azóta hízott meg látványosan Csabi - és mitagadás, Ákos is kezd pocisodni. (Ákos rettenetesen rossz szokásokkal igyekszik kompenzálni megsebzett kis lelke fájdalmait!) 
Nem csak a felszínt kell vakargatni és otthagyni a bolti pulton a párizsit, meg méregdrága barna nádcukorral készíteni a nem-tudom-hány kakaót naponta! 
Szinte minden bejegyzésben előjött a pihenés, konkrétan az alvás mennyisége és minősége. Nyilván nem véletlen, hogy visszatérő gond. És nem csak én nem alszom eleget, nem csak én nem fekszem le időben (pl. most sem, hiszen már 22:23 van!) hanem a gyerekek sem. Hol van már az a szigorú, következetes anyuka, aki 8-ra ágyba dugta a gyerekeit, aki nem engedte hétszám bekapcsolni a tévét, és aki fél 9-kor lekapcsolta a gyerekszobában a lámpát?!
Attól, hogy Csabi rettentő nagyfiú már, és hogy (végre!!!) rákapott az olvasásra, még nem szabadna hagynom, hogy olykor akár 11-kor is ébren legyen még! És persze ott vannak még a pihenés egyéb módozatai: az ún. aktív pihenés (pl. túrázás) és a minőségi időt is ide sorolnám, mert mindenkit kikapcsol és feltölt pl. egy közös barkácsolás.
Egy mondat erejéig visszatérve még az alváshoz: bizony, mint tudjuk, minden nap a megelőző estével kezdődik: ha nem fekszem le és nem alszom el időben, ha nem teremtem meg az ideális körülményeket a pihentető alváshoz, akkor reggel nem tudok időben felkelni és magamhoz térni (nálam a kettő között kb. fél óra telik el), később kezdem az edzést és későbbre tolódik a reggeli időpontja is. Mikor mennyivel - de érezhetően baj ez is. Nem véletlenül hangsúlyozza Benkovics Peti annyira a szinte óraműpontossággal azonos időpontban történő étkezést! 
És már el is értünk a következő problémához: az étkezésekhez. Mennyiségi, minőségi és időbeli problémák.
Mennyiség: ha kapkodva, vagy épp munka közben a monitor előtt eszel, nem tudod mennyit eszel. Nem tudod mennyi a valóban szükséges és mi az, ami már stresszoldás. Ugyanakkor kimarad az étkezés öröme, ezért újra és újra keresni kezded ezt az örömöt.(Nass) 
Minőség: az igazán minőségi táplálékot te magad készíted el magadnak, frissen, friss hozzávalókból, testedet és az aktuális élethelyzetet ismerve a megfelelő összeállításban. Nyilván minden családtagnak, mindig, mindenben eltér a szükséglete - az ízlésről már ne is beszéljünk. Ám ez egyszerűen képtelenség! Ez annyi időt vesz el, amennyinek egyedülálló anyaként nem vagyok a birtokában. És amikor erőfeszítéseim ellenére ottmarad a tányéron az étel, az finoman szólva is frusztráló. Arról nem beszélve, hogy ételt ugye nem dobunk ki, a végtelenségig azonban nem eltartható, valakinek(!!!) tehát meg KELL ennie... Nem folytatom, mert itt az ördögi kör bezárul. 
Ízlés és alapanyag tekintetében pedig idén télen komoly hiányérzetem van: a gyerekek válogatása miatt kimaradtak olyan csodásan finom dolgok, mint a kelbimbó, cékla, sütőtök, padlizsán, avokádó, stb. Így is nehéz az időt beosztani, nem fér bele 2-3 féle étel naponta... Annyira elegem van a konyhatündérkedés és egyéb feladatok összehangolásából, hogy jövő hétre mindenkinek rendeltem kaját, most épp a CityFoodtól. Csabi és én éhen fogunk halni az egész napos fitnesz menü mellett - de végül is majdnem ez a cél :-) Hahh, csak lennék már végre szabad! Ezek a rohadt kilók...
Az óramű meg ugyebár.... hát az nagyon zűrös dolog, na! A gyereknek hol eddig, hol addig van tanítás. Ha 5 órája van, de 2-re vissza kell menjen valami versenyre, akkor nem mondhatom, hogy márpedig 2-kor ebéd van és punk-tum!! És én, meg ez az őrült irodázás 12-15 órában is akár! Ha este 6-kor vacsizol, de éjfélkor még dolgozol, hogy bírod ki, hogy ne egyél még egy utóvacsit???
Bár most kínomban kitaláltam egy új, emberibb munkaidőbeosztást - kérdés, a kolléganők mit szólnak hozzá... Remélem legalább kipróbálni hajlandóak és akkor talán kiderül számukra is, hogy mennyivel jobb mindennap dolgozni 6-8 órát, mint egy szerre 15-öt majd két nap múlva semmit... Meglátjuk - ha bejön, annak itt úgyis nyoma lesz. 
Nos ennyit a nehezen áthidalható akadályokról. Ahogyan azt már írtam: " amíg az új szokások szokásokká nem válnak, addig katonás menetrendet kell tartani, hogy beidegződjenek a hibás beidegződések helyett. "
Ez azonban sokkal nehezebb feladat, mint gondoltam - persze ettől még nem futamodunk meg, csak jó lenne már valami mérhető eredményt látni... ha egyszer végre elérem az ideális súlyomat, lehet anorexiás leszek, annyira fogok félni, hogy visszaszedem, amit lekínlódtam...


Amúgy a kimaradás oka az, hogy múlt csütörtökön a fiúk mindketten betegen jöttek haza táborból, ugyanakkor a cégnél továbbra is szabadságolás volt, tehát helyettesíteni kellett - egyszerűen nem maradt egy szemernyi idő sem a blogra. Az e-mailjeimnek is csak a legeslegfontosabb töredékeit tudtam elolvasni. 
Mindenesetre én bicikliztem tovább lelkiismeretesen, megpróbáltam az intervallum-edzést is, meg a nehézségi fokozat emelését is - utóbbi nem volt jó, mert megfájdult tőle a térdem. A kajára kevésbé tudtam figyelni, de igyekeztem nem elszállni vele, viszont a víz, hogy nem kísértem figyelemmel, nagyon kevésre, pár pohárnyira csökkent. És hát nyilván a pihenés - lázas gyerek mellett?
Nem baj, holnap új hét következik - csak hát ... hány éve tologatom már magam előtt ezt a súlyt?...

Eszembe jutott még valami a táplálékkiegészítőkről - de ezt meghagyom holnapi témának, mert mostmár tényleg NAGYON KÉSŐ van! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése